Ať už v kancelářích nebo v domácnostech, doba překapávané kávy se blíží ke svému konci. Stále oblíbenější se stávají již porcované kapsle. Hlavním důvodem je jejich snadné použití. Stačí si jen vybrat typ kávy v kapsli, vložit ji do přístroje, stisknout tlačítko a vychutnat si šálek čerstvě uvařené kávy. Další výhodou je široká škála příchutí. Aby byl rychlý šálek kávy opravdu dobrý, je nutné zajistit nejvyšší standardy při jeho prvotní výrobě. K zajištění daného cíle používá největší italský výrobce kávových kapslí plnící systém vybavený optickou kontrolou kvality.
Celá aplikace optické kontroly používá dvě GigE a čtyři USB kamery od společnosti IDS. Aby se zabránilo plýtvání kávou, jsou prázdné kapsle před plněním kontrolovány, zda nemají roztřepené okraje či jiné deformace. Každá takto poškozená kapsle musí být před finálním naplněním odstraněna z výrobního procesu. Tuto kontrolu zajišťují dvě GigE kamery s VGA rozlišením, typ UI-5220-M. Společně dokáží zkontrolovat až 500 kapslí za minutu. Během desetiny sekundy dokáže systém zachytit a detekovat špatnou kapsli a poslat informaci řídicímu systému, který vadnou kapsli odstraní z výrobního procesu (pomocí stlačeného vzduchu).
Speciálně konstruované kovové držáky zajistí, aby kapsle byly na páse v jedné řadě po osmi kusech. Následně dochází k naplnění kávou a množství kávy je pečlivě zváženo a stlačeno do kapsle. Aby byla zajištěna čerstvá káva po dlouhou dobu, musí být přebytečný vzduch z uzavřené kapsle odsátý. Je tedy nutné kontrolovat, zda těsnící membrána je přesně umístěna. K tomuto úkolu slouží čtyři USB kamery typu RE s krytím IP65/67 a rozlišením 1280 x 1024 s černobílým snímáním (UI-1540RE-M), přičemž jedna kamera snímá dvě kapsle. Pro vyhodnocení jsou použity knihovny z programového vybavení HALCON a řada osmi kapslí je zkontrolována za pouhých 600ms. Netěsnící kapsle jsou ihned odstraněny z výrobního procesu.
Zajímá vás, jestli se strojové vidění hodí i pro váš projekt? Neváhejte se s vašimi dotazy obrátit na našeho produktového specialistu.